A tradicionális thai masszázs története

tradicionális thai masszázs története

Távol-keleti, ősi, tradicionális masszázsfajta, mely 2500 éves múltra tekint vissza. Ez idő alatt, gyakorlói több száz emberöltőn keresztül, kipróbált módszerek alapján őrizték meg és adták tovább tudásukat a mai napig. A thai masszázs célja az izmok nyújtásával, nyomásával, különböző testhelyzetek felvételével, a szabad energiaáramlás biztosítása, fájdalmak és merevségek oldása, rugalmas, hajlékony, elengedett állapot létrehozása.

A Thaiföldön gyakorolt, híres gyógyító masszázs eredete Indiában keresendő. A tudomány méltán híres alapító atyja egy észak-indiai orvos Jivaka Kumar Bhaccha volt. Buddha kortársa és közeli barátja. A Mester tanai kutatások szerint a buddhizmus terjedésével egyidejűleg érkeztek a mai Thaiföld területére, az i.e. 3.-4. században.

A legendás hírű orvos, ásványokkal, gyógynövényekkel és különleges technikákkal gyógyított. Ö alapította meg Chiang Mai-ban (Thaiföld második legnagyobb városa) az első ilyen gyógymódokat, használó korházat, később iskolát is.

Szobrát a mai napig nagy becsben tartják, és tisztelettel övezik. Naponta friss ételt, virágot tesznek mellé, és füstölőt gyújtanak. Minden nap legalább egyszer elmondják a tiszteletére és a saját belső egyensúlyuk érdekében a páli nyelven fennmaradt mantrát.

A masszázs technikája szájról-szájra terjedt, általában a családokon belül. Valamint kolostorokban pálmalevéliratokon őrizték a tudást.

A XVIII. században Thaiföld burmai megszállói elpusztították az iratok nagy részét. A még menthető maradványokat a későbbi király, III. Rama 1832-ben gyűjtette össze, és a Wat Po (buddhista templom, névadója egy kolostor Indiában, ahol úgy vélik, Buddha élt) falába vésette. Így maradtak hát fent ezek a fontos feljegyzések a melyek a templom falán mind a mai napig láthatók.

1906-ban Nagy V. Rama király rendeletére lefordították az összes ősi orvosi feljegyzést, iratot, emlékeket az ősi nyelvekről, napjaink thai nyelvére és könyvet készítettek belőle, kézírással, a Királyi Orvosi Szöveg Könyv "Tum Ra Pade Sard Songkroah (Chabub Luang)" néven. A könyvben megtalálható az ősi tudásanyag, az energia vonalak és pontok, az orvosi tudományok, a gyógyszerkönyv és a masszázs technikája, fogásai. Komplett masszázsterápiákat is tartalmaz a különböző kórtünetekre és betegségekre.

1962-ban a Wat Po Orvosi és Masszázs Iskola megnyitotta kapuit. Számos masszázs tanárt meghívtak tanítani különböző helyekről. Napjainkban is tanítják sajátos technikájukat diákjaiknak.

1991-ben a Wat Po Orvosi és Masszázs Egyesület és 18 Wat Po-i tanár létrehoztak egy standard, irányadó masszázs tananyagot. Arra a következtetésre jutottak, hogy az alap masszázsnak a tíz fő masszázsvonal pontjaira kell épülnie. Ezek a vonalak könnyen és általánosan használhatóak. A nyújtó és a jóga pozíciók közül is csak a biztonságosan alkalmazhatóak lettek kiválasztva. A speciális pozíciók és gyakorlatok megfelelő gyakorlat és tapasztalat megszerzése után gyakorolhatóak, de akkor is csak nagy odafigyeléssel, személyre szabottan.

1997 óta a thai kormány hivatalosan is elismeri és támogatja a gyógyító hatású thai masszázs újraéltetését és gyakorlását.

Honlapkészítés: Honlapkészítés debrecen Adatvédelmi nyilatkozat